Topmatrassen op maat
Topmatrassen worden de laatste jaren steeds populairder. Ze worden steeds vaker onderdeel van een boxspringcombinatie. Bovenop de reguliere matrassen, zijn ze een trend in de slaapwereld. Maar waar is een topmatras eigenlijk goed voor? En nog belangrijker: is het altijd nodig dan wel nuttig? Oordeel zelf!
Bescherming en hygiëne
Een topmatras leg je bovenop je matras het is tussen de 4 en 13 cm dik, dat hangt er net vanaf wat je kiest. Dit matras is geen vervanging, maar biedt juist extra bescherming (hij verlengt de levensduur van het onderliggende matras). De tijk van het topmatras is afritsbaar, waardoor je deze gemakkelijk regelmatig kunt wassen. Sommige matrassen kun je bijvoorbeeld niet omdraaien. Om het matras toch te beschermen en langer mee te laten gaan, leg je er een topmatras op. Een topmatras kan vaak gewassen of gelucht worden. Het gebruik van een topmatras heeft dus ook hygiënische voordelen.
Extra comfort
Van oorsprong is het topmatras een Scandinavisch product. Daar in het hoge noorden, waar de nachten lang zijn, is het slaapcomfort op het hoogste niveau.
Een topmatras kan net als een gewoon matras van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo heb je koudschuim, latex, polyether,paardenhaar en traagschuim topmatrassen. Ook hebben toppers diverse comfortzones. Deze comfortzones zorgen voor het extra comfort dat een topmatras biedt. Er zijn topmatrassen met 1, 5 en zelfs 7 comfortzones. Vaak is het zo dat hoe dikker en luxer een topmatras is, hoe hoger de prijsklasse.
Weg met die naad!
Heb je op dit moment twee eenpersoonsmatrassen en wil je daar een écht tweepersoonsbed van maken? Dat kan met een topmatras! Deze laat de lastige naad tussen de twee matrassen verdwijnen.
Heb jij liever een compleet ander matras dan jouw partner? Of heeft de één meer ondersteuning nodig dan de ander? Met een topmatras behouden twee losse matrassen ieder zijn hardheid en is het tóch mogelijk om je eigen slaapcomfort te creëren.
Een topmatras is geen wondermiddel
Heb jij op dit moment een oud matras met een kuil, en denk je dat de verhelpen met een topmatras? Bespaar jezelf de moeite, want dat zal je niet lukken. Ga in dat geval op zoek naar een nieuw matras. Als je het lastig vindt om hierin een keuze te maken, kun je onze blogpost lezen:''welk matras past bij mij?''.
Topmatras van Traagschuim
Traagschuim (of NASA schuim) heeft als eigenschap dat het vervormt onder invloed van gewicht. Standaard schuim dat ingedrukt wordt, wil onmiddellijk terugspringen in haar oorspronkelijke vorm. De celstructuur van traagschuim bestaat uit holle cellen, die niet geheel afgesloten zijn. De lucht in de cellen zet niet uit als deze in elkaar gedrukt worden. Deze mogelijkheid van het schuim om te vervormen, zorgt ervoor dat het materiaal zich volledig aan je lichaamsvorm aanpast. Geen enkel ander materiaal kan dit zo nauwkeurig!
Een ander kenmerk van traagschuim is dat het warmte langer vasthoudt. Dit komt omdat het materiaal werkt op basis van lichaamswarmte.
Topmatras van Natuurlatex
Ventilerend vermogen en vochtopname zijn twee belangrijke eigenschappen van een goed topmatras. Bij de keuze van een latex topmatras dien je je te realiseren dat latex als natuurproduct, maar ook als synthetisch product wordt aangeboden. Het verschil hierin is de celstructuur.
Bij een synthetisch latex topmatras is de celstructuur gesloten, waardoor je matras snel warm aanvoelt en slecht vocht doorlaat. De topdekmatrassen van Caresse zijn van natuurlatex en beschikken daarentegen wél over een open celstructuur. Het matras kan hierdoor uitstekend 'ademen' en een goede luchtcirculatie is dan ook gegarandeerd.
Natuurlatex biedt, naast goede vochtregulerende eigenschappen, een grote veerkracht en onovertroffen elasticiteit. Die grote rekbaarheid maakt een perfect ondersteunende en druk verminderende support mogelijk.
Natuurlijke latex van de rubberboom, toonbeeld van duurzaamheid, is veerkrachtig, ventileert geweldig en geeft stabiliteit.
Topmatras van koudschuim
Koudschuim noemen we ook wel HR (High Resilience) schuim. Koudschuim is uitermate veerkrachtig en kent nauwelijks contourvorming. Het materiaal ademt zeer goed en heeft een briljante vochtregulatie. Caresse koudschuim heeft een lange levensduur en biedt u een duurzaam slaapcomfort.
Koudschuim presteert zeer goed op basis van drie factoren: duurzaamheid, comfort en ondersteuning. Koudschuim topmatrassen hebben nauwelijks drukverlies en gaan hierdoor langer mee, zonder dat het comfort of ondersteuning van je matras verloren gaat.
Van nature heeft koudschuim een open celstructuur. Het materiaal ventileert hierdoor optimaal en vocht wordt uitstekend opgenomen. Door de open celstructuur voelt een topdekmatras van koudschuim koel aan.
Topmatras van Paardenhaar
Een topmatras met een kern van natuurlijk paarden haar, gecombineerd met 400 gr/m2 zuiver wol en katoen. Deze natuurlijke materialen zorgen voor een goede ondersteuning. Voorts zorgen deze materialen ook voor de beste ventilerendeen vochtregulerende eigenschappen. De matras-topper vergroot uw comfort, gewichtsverdeling en verlengd de levensduur van uw matras. Wel kan er aardig wat contourvorming ontstaan.
Topmatras van Polyether
Polyether is een 'ouderwets' schuim met weinig veerkracht. En juist de veerkracht is belangrijk voor een matras.
Het polyether schuim kan gemaakt worden met veel of juist weinig lucht. Dat wordt aangegeven door middel van het soortelijk gewicht (SG). Een polyether matras met een SG20 heeft schuim dat 20 kg per kubieke meter weegt. Dat is een erg zacht en slap matras.
Een matras van SG40 is harder en ook duurzamer omdat deze langer meegaat. Onafhankelijk van het soortelijk gewicht kan polyether schuim zo gefabriceerd worden dat het wat stugger of juist wat slapper is.
De eigenschappen van polyether matrassen zijn niet echt goed. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor het slecht vocht opneemt en relatief warm aanvoelt. Door deze gesloten celstructuur krijg je aardig snel last van zogenaamde 'contourvorming'. Waar je ligt, druk je op den duur de luchtbelletjes stuk (en waar jij niet ligt niet) waardoor er contourvorming kan ontstaan.

Hoelang gaat een topper mee
Een topmatras heeft een minder lange levensduur dan een gewoon matras. Dit komt doordat een topper voornamelijk is bedoeld als een extra comfortlaag en het niet dient als een volwaardig matras. In tegenstelling tot gewone matrassen die gemiddeld 10 jaar mee gaan, gaan toppers gemiddeld 5 jaar mee. De exacte levensduur hangt hierbij niet alleen af van het type topper, maar ook van persoonlijke kenmerken. Zo zal een zwaarder lichaamsgewicht meer druk uitoefenen op de topper waardoor deze eerder versleten raakt. En zo zal een topper ook minder lang meegaan wanneer je veel transpireert.
Om je topper zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het van belang de topper regelmatig om te draaien. Dit doe je door de topper zowel in de lengte als de breedte om te keren. Ook is het belangrijk om het topmatras regelmatig te reinigen. Was de tijk van je topper regelmatig en laat elke dag je bed goed luchten door bijvoorbeeld een raam open te zetten en je dekbed terug te vouwen naar het voeteneind.
Wanneer kun je je topper het beste vervangen?
Het is goed om je topper te vervangen wanneer de topper te onhygiënisch is geworden om nog op te slapen of wanneer er sprake is van slijtage. Slijtage is te herkennen aan verzakkingen of bulten in de topper. Wordt je wakker met een pijnlijke rug of nek? Ook dit kan een teken zijn dat je topper is versleten.
Topmatrassen bij Orion
Orion biedt verschillende topmatrassen aan, zodat er altijd een topper voor jou tussen zit. We hebben verschillende maten,diktes, en materialen.
Wil je weten welk topmatras het best bij jou past? Bezoek dan onze winkel en laat je informeren door onze adviseurs.